Monday, May 21, 2012

Izložba srpskog novca u Briselu

Izložba u zgradi diplomatske misije Srbije pri Evropskoj uniji obuhvata kovani novac iz srednjovekovnih srpskih dinastija i papirne novčanice i kovanice iz modernog doba, uključujići period hiperinflacije iz 1993. godine, sve do sadašnjeg dinara.
"Ideja izložbe je da pokažemo svetu deo naše kulture i tradicije o kome se malo zna", rekao je Tanjugu guverner Šoškić, dodajući da je istorijat izrade novca indikator civilizacijskog nivoa, i da Srbija na tom polju ima čime da se ponosi.

On je rekao da Belgija ima istorijsku ulogu u stvaranju moderne srpske monete jer je u ključnom trenutku pružila savetodavnu i logističku pomoć Srbiji da posle oslobađanja od Turaka počne da štampa sopstveni novac.

Suorganizator izložbe je Matica Srpska, čiji je generalni sekretar, profesor Dušan Nikolić, takođe govorio na otvaranju.

On je istakao da na izložbi nisu istaknuti najdragoceniji eksponati iz srpske numizmatičke zbirke, već oni koji predstavljaju kontinuitet srpske kulture, od Srednjeg veka do danas.

Domaćin izložbe bila je Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije pri Evropskoj uniji.

Preuzeto sa B92.net

2 comments:

  1. Kovani novac sa greškom iskova 1925 godine u Briselu. Radi se o 1dinaru duplo kovanje sa razmakm 0,33 mm i uglom od 33 stepena , to duplo kovanje sa ovim razmakom i rotacijonim uglom je postignuto da na kraljevskoj kovanici se izbjegne kruna da nema Slovenaca i da ostane malo Hrvata, dva pute je otkovan monarh Aleksandar i dva puta se spominje dvadeset peta godina. Kovni novac sa "greškom" može se nači ako "ukucate" O.X.L.Rile2

    ReplyDelete
  2. Kovani novac sa greškjom 1dinar iz 1925godine iskovan u Briselu za potrebe kraljevine S.H.S.

    ReplyDelete