Thursday, February 23, 2012

Kovani novac kralja Edvarda VIII

Kolekcionari su u mogućnosti da sakupljaju novčiće sa likom svih britanskih vladara još od Vilijama Osvajača (1066) do danas. Neki starije vrste novca nisu najbolje očuvane, tako da se likovi vladara ne vide najbolje, ali se sa sigurnošću može utvrditi da su kovani za vreme vladavine određene osobe, i da lik na novčiću predstavlja određenog vladara. Najveći izazov za kolekcionare novčića sa portretom britanskih vladara je, verovali ili ne, nabaviti ne srednjevekovni novčić, već novčić vladara iz dvadesetog veka. Radi se o kovanjima Edvarda VIII. Kralj Džordž VI je umro 20. januara 1936. godine. Tradicija britanske numizmatike je da se u toku cele godine nastave kovanja sa njegovim portretom, a da se za sledeću godinu pripreme planovi za kovanja sa portretom njegovog naslednika. Priča o Edvardu VIII je verovatno poznata većini numizmatičara. On je bio najstariji sin Džordža VI i po pravu primogeniture je trebalo da bude krunisan kao sledeći kralj. Međutim, Edvard nije bio idealan kandidat za kralja. Imao je dosta problema, a najveći je verovatno bio veza sa dvaput razvedenom amerikankom Volis Simpson. Političke intrige su se nastavile tokom cele 1936. godine, i Edvard zbog toga nije zvanično krunisan. 10. decembra 1936. godine je abdicirao, u korist svog mlađeg brata Džordža VI, kako bi mogao da stupi u brak sa Volis Simpson. Njegova abdikacija je za širu javnost bila iznenađenje. Pred numizmatičarima se postavila dilema: kako sakupljati novčiće kralja koji to nikad nije bio?
Savetodavni komitet Kraljevske Kovnice novca je na svojoj sednici 10. februara 1936. godine izabrao nekrunisani portret Edvarda VIII, kao predlog za novo kovanje. Edvard je trebalo da odobri ovo rešenje. Međutim, iako je tradicija nalagala da portret gleda u suprotnu stranu od prethodnika, Edvard se nije složio da njegov portret gleda u levo, jer je to njegova lošija strana lica. U planu je bio i nov dizajn kovanice od tri penija, koji je kasnije iskoristio njegov naslednik Džordž VI. Ta kovanica je bila izrađena od legure nikla i bronze, za razliku od iste nominale kralja Džordža V, koja je bila od srebra, ali je brzo bila prihvaćena i postala popularnija od stare.
Numizmatičari koji žele da u svojoj kolekciji imaju novčić sa likom Edvarda VIII će se brzo razočarati. Set iz 1937. godine u proof tehnici nije izdat. Njegov portret se ne nalazi na kovanicama od jedne krune, pola krune, florinu, škotskom šilingu, šest i tri penija. Kovanice od penija, pola penija i fartinga nisu izdate 1937. godine. Veoma retko se na aukcijama pojave suvereni, pola krune i šest penija. Ukoliko imate dovoljno novca, možete ih nabaviti, imajući u vidu da ih britanska vlada nije zaplenila, kao što je slučaj sa nekim problematičnim američkim novčićima. Neki srećnici su našli apoen od tri penija iz 1937. godine, koji su se nekako našli u cirkulaciji u malim količinama. To su verovatno jedini britanski novčići Edvarda VIII koji su dostupni kolekcionarima. Ali, ni oni nisu jeftini. Postoji i nekoliko fantazijskih izdanja sa likom kralja Džordža VIII, ali oni i nisu pravi novac.
1936. godine su u Britanskoj Istočnoj Africi, Britanskoj Zapadnoj Africi, Fidžiju, Novoj Gvineji i najmanje dve države u Britanskoj Indiji kovani novčići u ime Edvarda VIII. Svaki od tih novčića nosi ime nekrunisanog kralja, ali ni jedan od njih nema portret vladara. Ti novčići se mogu naći na tržištu po pristupačnim cenama.
Edvard VIII je enigma za modernu istoriju. Kao i njegov kovani novac.

No comments:

Post a Comment