Wednesday, January 16, 2013

Nemačka povlači svoje zlatne reserve iz SAD I Francuske

Kako javlja Asošijeted pres (AP) Nemačka centralna banka će povući deo svojih rezervni u zlatu koja su uskladištena u trezorima u Sjedinjenim Američkim Državama I Francuskoj Ukupne rezerve zlata koje poseduje Bundesbanka iznose 3.400 tona, što u ovom trenutku na tržištu vredi oko 200 milijardi dolara.
Nemačka centralna banka sada planira da donese nazad u Nemačku deo od 1.500 tona zlata koje je uskladišteno u trezorima Federalnih rezervi u Nju Jorku, kao i svih 450 tona koje se trenutno nalaze u Banci Francuske u Parizu.
Centralna banka je odbila da komentariše svoju odluku, ali će u sredu prezentovati novi plan za upravljanje zlatnim rezervama u iznosu od 270.000 zlatnih poluga, što je po veličini druga najveća svetska zaliha, od kojih su veće zalihe samo SAD.
Najveći deo Nemačkih zlatnih rezervi je prebačen u inostranstvo za vreme hladnog rata, usled straha od Sovjetske invazije.
Centralna banka se prošle godine našla pod pritiskom kada je Nemačka nezavisna revizorska kancelarija zaključila da banka loše nadgleda svoje zlatne rezerve. Revizori su predložili centralnoj banci da redovno vrše inspekciju zlata koje je uskladišteno u inostranstvu da bi mogli da potvrde knjigovodstvene vrednosti ili da promene politiku upravljanja rezervama.
Izveštaj revizije je iznenadio Nemačku javnost, posebno zbog toga što Bundestag po svim anketama važi za instituciju kojoj se najviše veruje. Bundestag je bio zapanjen i nisu videli potrebu za preispitivanjem rezervi u inostranstvu, tvrdeći da nema dileme kada je u pitanju integritet inostranih skladišta.
Debata oko zlatnih rezervi, od kojih se najveći deo čuva u inostranstvu, prouzrokovala je neizbežne teorije zavere koje dovode u pitanje njihovo postojanje. Nekoliko političara je otvorilo ovo pitanje, pozivajući da se deo ovih rezervi vrati u zemlju.
Još od posleratnog perioda, u doba kada je Nemačka bila zabrinuta zbog mogućeg rata sa Sovjetskim blokom, najveći deo zlatnih rezervi se čuvao u trezorima u inostranstvu. Nešto ispod polovine se nalazi uskladišteno u Nju Jorku, po desetak procenata u Londonu i Parizu, a ostala trećina se čuva u trezorima centrale Bundesbanke u Frankfurtu.

No comments:

Post a Comment